Köksbord

Hur ett traditionellt ekbord pimpades till.

I mitt kök har planen varit, turkosa väggar, schackrutigt golv med rosa och orange som accentfärger. Mitt Oljade ekbord  krockade lite med det konceptet, tyvärr och dessutom är luckor och skåp i ljus bok. Vi tittade på ett nytt bord för 4p men hittade inget som klickade, direkt.

Då kom idén om att slipa om och lacka bordet för att få det ljusare nedtill. Toppen ville jag göra i högblank orange kulör. Jag skred till verket och tog in bordet till verkstaden och slipade om hela alltet. Lackade ben och sockel. Målade på grundfärg och använde sedan en orange lackfärg som jag hade hemma. Den var dock vattenbaserad men var ämnad för möbler och snickerier, så jag körde på. Min tvivlan på vattenbaserad färg till bordskivan var dock korrekt. Det blev relativt fin yta med en kass tålighet.

En idé jag haft i bakhuvudet dök därefter upp. Varför inte måla ena sidan av en plexiskiva för att få en härlig glans och djup. Någon dag efter köpte jag en tillräckligt stor skiva och kapade till den med exakta mått (använd en sänksåg/ eller be dem kapa).  Jag målade på 3 lager med färg och lade ner den på bordet och inspekterade. Resultatet blev bättre än väntat och jag kommer definitivt använda plexi någon mer gång. Lite dyrt bör jag dock tillägga. Tillbaka till bordet! Jag var nu tvungen att fästa bordet med något bra lim och tänkte att ett bra sättlim till plast, metall m.m. borde ju bli bra.

Men icke. Det var för massivt för att få skivan att sitta an ordentligt och det blev lite luft i mellan. Fatsnade gjorde den dock och resultatet var att man anade limningslinjerna genom plexiskivan. Tittade man noga så såg man mörka dragningar efter denna. As-störande. Gör om och gör rätt!  Jag pallade någon dag eller två, sedan började jag pilla lite. Först med mattkniv och när det börjat bli skavanker så var det ”no way back”. Fram med fogsvansen och såga loss skiten. Jag lade nog ett par timmar på att få loss skivan. Efter det var det fram med stämjärn och skrapa loss färgen försiktigt från plexiskivan. Då trodde jag det var kört att återanvända denna men det gick faktiskt. Jag slipade sedan till bordsytan och började på nytt måla plexiskivan. Nu använda jag dubbelhäftande mattejp och det funkade som tur var riktigt bra. Inga skuggor men man kan ana lite djuppare repor från undersidan av skivan som tillkom när jag bröt upp limminingen. Färgen täcker det oväntat bra och jag stör mig betydligt mindre nu. Nästa gång blir det perfekt 😉

Detta bildspel kräver JavaScript.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s